Sprječavaj mržnju. Gradi zajedništvo. Mapiraj sve

KO SU SUPERGRAĐANKE / SUPERGRAĐANI (SG)?

Krajem 2013.godine, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini inicirala je projekat pod nazivom Prevencija i borba protiv incidenata motivisanih predrasudama i mržnjom, s ciljem da unaprijedi odgovore/reakcije lokalnih vlasti, javnih zvaničnika i civilnog društva na pojavu takvih incidenata kao i na prevenciju istih.


Od 2014. godine Misija OSCE-a u BiH je podržala osnivanje 31 Koalicije za borbu protiv mržnje (Banja Luka, Bijeljina, Bileća, Bratunac, Brčko, Čapljina, Doboj, Drvar, Foča, Gornji Vakuf - Uskoplje, Gradačac, Jajce, Konjic, Livno, Mostar, Nevesinje, Novo Sarajevo, Prijedor, Prozor, Sanski Most, Srebrenica, Stolac, Teočak, Trebinje, Tuzla, Velika Kladuša, Višegrad, Vitez, Zavidovići, Zenica, Zvornik). Koalicije trenutno uključuju više od 280 organizacija i aktivista.

Koalicije su uspostavile proaktivnu saradnju sa lokalnim vlastima koja je rezultirala izradom i usvajanjem devet Akcionih planova za jačanje kohezije u zajednici. Akcioni planovi su usvojeni u Brčkom, Doboju, Foči, Gradačcu, Prijedoru, Srebrenici, Višegradu, Vitezu i Zavidovićima.

U prve dvije godine aktivnosti Koalicija su bile fokusirane na konsolidaciji funkcionisanja, privlačenju članova i osudama incidenata i krivičnih djela zasnovanih na mržnji i predrasudama. U 2016 i 2017 godini koalicije su sprovele preko 300 aktivnosti u lokalnim zajednicama, a to je uključivalo ulične akcije, organizaciju koncerata i sportskih aktivnosti, regionalne posjete koalicija, radionice, ljetne kampove, okrugle stolove, edukacije, itd.).

Koalicije su također angažovane u aktivnostima podizanja svijesti o uvredljivim grafitimau lokalnim zajednicama, ali i na uklanjanju istih.

Misija OSCE-a u BiH je razvila mehanizam „Monitor mržnje", koji prikazuje kako podatke o krivičnim djelima i incidentima  počinjenim iz mržnje, tako i reakcije na iste - http://www.osce.org/hatemonitorbih.


Latest on facebook
Pratite poslijednje objave na našoj i na facebook stranicama naših partnerskih organizacija